lchfbruden.blogg.se

When in doubt, add cheese!

Invägning!

Kategori: Allmänt

Helt otroligt, mannen har gått ner 11,2 kg sen den 27 augusti! Men det häftigaste är att han har gått ner 2,8 kilo sen förra veckan, va fasen?
Jag har gått ner 0,7 kg sen förra veckan och 5,7 kg totalt. 1 cm runt magen sen förra veckan och 9 cm totalt.
Om vi har lidit, späkat oss och gått hungriga? Absolut inte!
 
Vad mumsade vi i oss till frukost idag då?
Ett kokt ägg med majonnäs, en kopp kaffe med mjölk och en slice bire till detta! Gött, höll mig mätt i 5 timmar.
 

Ohh så spännande!

Kategori: Allmänt

Mannen bara rasar i vikt ska bli kul att se om han har kommit under 80 kilo imorgon, min skinny bitch som jag kallar honom.
Jag har känt mig svullen och flubbig men vi får se imorgon. Jag har börjat göra 100 situps varje morgon för att tajta till magen och stärka upp kroppen så jag slipper ha ont i ryggen. Jajamen rekomenderat av naprapraten.
Jag har varit duktig och stått emot en massa frestelser denna veckan. Igår tänkte jag att jag skulle ta en cupcake på ett dop som jag var på idag, men nej jag var inte sugen! :) I rock!
Annars då? Jag vann min senaste tävling! De svarta pilarna är mina!
 
Jag gjorde en god maträtt idag. Mumsig kyckling får jag nog kalla den.
Mumsig kyckling 4 port.
 
2 kycklingfileer delade i 2x2 cm
Krydda dem med
salt
peppar
basilika
oregano
paprika
vitlök
 
Finhacka en vitlök och en gul lök.
Dela ett paket bacon i 1 cm strimlor.
 
Stek löken och baconet i lite smör på mediumvärme och lägg sen detta i en form.
Bryn kycklingen i smör och lägg ovanpå bacon och lökhacket.
 
Blanda lite vad du hittar i kylskåpet, idag blev det
50 gram philadelphia
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl riven ost
soltorkad tomat
basilika
oregano
vitlök
salt
peppar
3 ägg
blanda allt detta och häll över kycklingen.
Jag toppade detta med en hackad grön paprika och lite feferoni.
 
tjoffa in i ugnen 200 grader tills äggstanningen har stelnat ca 30 minuter.

Veckans lycko-ego-boost-inlägg

Kategori: Allmänt

6 cm mindre rumpa!!!! Whhhoooooooooppppeee!!! 3 cm mindre lår!!!! Wwhhiiiiii!!!

Invägning!

Kategori: Allmänt

Har inte hunnit skriva så ofta, har fullt upp med livet för övrigt.
Men vi vägde in oss imorse iallafall!
Jag står still sen förra veckan på 85,9 men nu har cykeln kommit så no fucking excuse!
Mannen har däremot gått ner 0,8 kg och väger nu 81,8! Bra jobbat älskling!
 
Åt älgkebab, så fantastiskt gott!
 
1 pkt älgskav
Lägg älgskavet fryst i en het panna med smör/olja i.
När det har blivit brynt, vänd på köttet och skrapa av det stekta och fortsätta göra så tills allt har blivit stekt.
Fixa sallad, gurka, tomat och lök
Servera med Mannens bästa dressing!
 
Mannens bästa dressing!

1 dl majonnäs
2 msk vanlig senap
1 tsk sambal oelek
5 st inlagda gurkskivor som man hackar sönder
salt & peppar
½ finhackad rödlök
 
 

Invägning i måndags!

Kategori: Allmänt

Vi var ju iväg i helgen och våra fantastiska vänner hade fixat så vi åt LCHF-mat hela helgen! Dock fuskades det med en öl eller 2. Trots det så pekade vågen neråt i måndags! 
Jag har gått ner 0,6 kg sen förra veckan, väger nu 85,9. Gått ner 4,9 kg totalt
Mannen har gått ner 0,3 kg sen förra veckan och 7,6 kg totalt.
 
Ett recept? Jajamen!
 
Tackokyckling
blanda ihop kryddorna
 
1,5 tsk salt
1 tsk vitlöksgranulat
2 tsk chili
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
 
Hacka en lök, en stor vitlöksklyfta och en grön paprika.
Skär en kycklingfile/person i bitar. Typ 2 x 2 cm
Bryn lök, vitlök och paprika i smör/olja
Tillsätt kycklingen ock krydda med hälften av kryddblandningen
När du har brynt kycklingen, häll över 5 dl creme fraiche resten av kryddorna och1 dl riven ost
Blanda runt och låt puttra i 5 min
Sen kan du tillsätta broccoli eller haricot verts eller båda två efter smak och tycke!
Låt puttra tills grönsakerna är klara.
Servera med grönsallad.
 
SÅ JÄKLA GOTT! Åt detta till lunch igår kl 2 och behövde inte äta mer på hela dagen. Tog en kopp kaffe på kvällen. Och nej jag var inte hungrig. Konstigt men sant!
 
 

Sekten!

Kategori: Allmänt

Jag är helt lyrisk över min nya livsstil när någon frågar och jag brukar lägga till "ja jag vet, jag låter som om jag är med i en sekt". Om man söker på LCHF och kollar olika forum på nätet så kan man möte de "LCHFare" som har inställningen att det är vi mot dem, idioterna som äter kolhydrater. Jag är i en viktminskningfas, och då funkar det fantastiskt bra för mig att skippa kolhydratera, men jag har inget problem med att andra äter kolhydrater! Min mammas särbo äter samma kost som vi + kolhydrater, men han är smal och har inga problem med sin vikt. 
Folk kör med olika argument mot LCHFare, ett av dem är förhöjda blodfetter. Jag har tagit blodprover och alla mina prover var bra! 
Jag frossar inte i kött och fett som vissa tror, jag äter samma mängd protein/portion, sås, men har lagt till mer grönsaker. Mängden mat totalt har minskat drastiskt då jag bara äter 3 ggr/dag, inget småätande eller fika, bara kaffe i sånna fall. Speciellt nu när jag går ner i vikt, vilket jag gör.
Imorgon ska hela familjen åka till vår bästisfamilj, så inga uppdateringar föräns på måndag och detta kommer ju säkert beröra en person för jag har en unik besökare om dagen! Puss på dig!
 

Vad äter vi egentligen?

Kategori: Allmänt

Det är en fråga jag får rätt ofta. Lite förenklat kan man säga såhär: titta på din middagstallrik, lägg till lite kött, sås, grönsaker och ta bort alla kolhydrater.
Lite mer utförligt:
Kött
Fisk & skaldjur
Kyckling
Ägg
Osötade fullfeta mejeriprodukter
Alla ovanjordgrönsaker som inte är röda
Matvaror med max 5g kolhydrater/100 gr
Alla sorters ostar, ju mer desto bättre
Choklad minst 70%
Torrt vitt vin och rött vin.
 
Dagens matsedel då?
Frukost:
Naturell yoghurt med linfrö, solrosfrön och pumpafrö.
Kaffe med mjölk
ETT finncrisp med massor av smör och ost (ett finncrisp innehåller 5 gram kolhydrater och man kan äta upp till 20 gram kolhydrater om dagen)
 
Lunch
 
Middag
Tacogratäng 4 pers
Bryn 500 gram köttfärs och krydda med tacokryddningen.
Bred ut 200 gram färskost och 1 dl creme fraiche i botten på en ugnsform.
Häll över köttfärsen och toppa med minst 2 dl riven ost.
Gratinera i ugnen i 200 grader tills osten har fått färg.
Servera med grönsallad.
 
Det är inte så många som läser min blogg, men ni som gör det får gärna skicka en rad eller två om vad ni tycker. Tack! :)

En himla massa recept!

Kategori: Allmänt

Ok, kvällens middag var helt enkelt superb! Tog lite tid, men helt klart värt det!
 
Squash och Aubergine-gratäng med vitlökskotlett. 4 pers
2 aubergine
2 squash
1 dl olja
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver
1 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
 
Tomatsås
1 burk passerade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
Koka upp de passerade tomaterna med buljongtärningen
 
Sätt ugnen på 200 grader
Pressa ner vitlöken o oljan och blanda i kryddorna
Skär auberginen och squashen i 1 cm tjocka skivor
Häll ut oljan i ett fat med hög kant och doppa squashen i oljan och stek på mediumvärme i stekpannan.
Det kommer att bli väldigt mycket olja i stekpannan, men låt det vara, auberginen suger upp det.
Pensla auberginen med marinaden och stek på mediumvärme. (Doppa inte, då försvinner all olja)
Varva squash, aubergine och tomatsås i en ugnsform och toppa med ost. In i ugnen 20-30 minuter.
 
Marinera kotletterna i oljan som blir kvar och stek på mediumvärme. Är det tjocka kotletter så bara bryn dem och stoppa in dem i ugnen i 5 minuter för att bli klara.
 
Servera gratängen med en klick creme fraiche för absolut matsensation!
 
Tacokrydda
1,5 tsk salt
1 tsk vitlöksgranulat
2 tsk chili
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
Mät upp och blanda kryddorna innan ni börjar steka köttfärsen.
Räcker till ca 500 gr köttfärs.
 
Jag har så många recept i mitt huvud, måste skriva oftare! 
 
 
 

Invägning och träning!

Kategori: Allmänt

Jag är halvdöd och har blodsmak i munnen. Jag har joggat för första gången på.... Jag vet inte hur länge. Hur länge joggade jag? 10 minuter! Sen la jag på lite styrkeövningar på det, för nu ska det brännas fett!
 
Invägningen då?
Mannen har gått ner 0,5 kg sen förra veckan och 7,3 kg totalt. 14 cm har försvunnit runt midjan totalt.
Jag har gått ner 0,7 kg sen förra veckan och 4,3 kg totalt. 8 cm runt midjan och 3 cm om låren.
 
Det blev omelett och kaffe till frukost, mums!
 
Och nu in i duschen!

Hamburgare!

Kategori: Allmänt

Nu då? Monsterna sover så då kanske man kan skriva om man inte somnar först.
 
4 hamburgare
 
500 gr nöt/blandfärs
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk rökig bbqsås eller marinad
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
 
När du vänt burgarna en gång så krydda med svartpeppar, paprika och vitlök, lägg på ost!
 
Stek 8 skivor bacon.
 
Servera med sallad, gurka, tomat (när du vill festa till det lite), bacon och dressing.
 
Dressing:
½ dl majonnäs
1 msk rökig bbq-sås
 
 
Den rökiga bbq-såsen innehåller rätt mycket kolhydrater, men eftersom man använder så lite utspritt på 4 portioner så är det ingen fara. Dessutom är detta en måltid som man kanske äter 2-3 ggr/månaden.
Bbq-såsen är väl ingen dröm för oss som gillar "ren"-mat, men någon svaghet får man ha och jag är ingen fanatiker.
 
Idag gjorde jag min mumsiga lax igen och serverade med broccolimos och ångade haricot verts. Yngsta sonen är under ett år så han fick en osaltad variant med lite potatis i (ja mina barn äter kolhydrater!) och det var mums mums!
 
Något jag glömt skriva om är LCHF-brödet jag köpte och bakade i fredags. Jag har klarat mig utmärkt utan bröd, men helt ärligt drömde jag om bröd häromnatten. Jag följde instruktionerna, satte in i ugnen och väntade...
Lät brödet svalna 10 minuter sen kunde jag inte hålla mig längre, skar en skiva och bredde på tjockt med smör. OH MY GOD VAD GOTT DET VAR! Brödet var rätt dyrt, men absolut värt pengarna. Detta kommer vi köpa när vi är sugna på en macka!
 
Festen igår? Fuskade lite och smakade på polly vilket naturligtvis var gott, ostbågarna däremot smakade kartong. Var det värt det? Nej. Detta fusket gör det bara lättare för mig i framtiden. 
 
Imorgon är det invägning och mätning igen, spännande!!
 
Dags att sova, rätt trött efter gårkvällen härjningar.

Söndag

Kategori: Allmänt

 Hamburgarna vi åt i fredags var fantastiskt goda! Det är min man som gör dem och han åkte precis till jobbet, så receptet kommer senare.
Igår var vi på fest och det gick bra med maten. Fick snittar med olika röror till, åt bara rörorna. Till huvudrätt fick vi kycklig med potatisgratäng och sallad. Åt sallad och kyckling och klämde dit lite majonnäs.
Nu har sonen ett utbott så jag får skriva mer sen.

Majonnäs!

Kategori: Allmänt

Glömde ju receptet på majonnäs, här kommer det.
 
Vispa ihop 2 äggulor med 1 msk dijonsenap.
Mät upp 4 dl neutral olja tex, majs eller raps.
Jag använder tupperwares speedy chef, men det går lika bra med stavmixer, elvisp eller varför inte för hand?
Droppa i lite olja och vispa för allt vad tygen håller.
Sen går det bra att hälla i lite mer olja för varje gång, se bara till att vispa ordentligt hela tiden.
Smaka av med salt, peppar och lite citron.
 
Det är svårt att hitta majonnäs utan socker eller konstiga tillsatser, familjen godkända är Hellmans real mayonnaisse.
 
 
Fredagsmys på er!

Ceasar till lunch!

Kategori: Allmänt

Jag borde ju skriva om något annat än mat, men jag kan inte, det är så himla roligt! Så här kommer ett recept på världens godaste lunch.
 
Ceasarsallad 2 personer
2 kycklingfiléer
Krydda dessa med salt, peppar, vitlök och paprika. Bryn i smör och tjoffa in i ugnen 175 grader med termometer, 70 grader ska innertemperaturen vara.
Skölj valfri sallad minst 200 gr
Ta ett paket bacon och klipp sönder i 3 cm breda bitar och stek, låt rinna av på papper.
 
Ceasardressing:
1 dl majonnäs (gärna hemmagjord, recept följer!
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap (druvans ekologiska)
4 msk riven parmesan
salt (ca 1/2 tesked, smaka!)
peppar (färskmalen, börja med en nypa)
1 tsk vitlöksgranulat eller 1/2 vitlöksklyfta
Vispa ihop.
Vispa sedan ner 1 dl olivolja
ev lite citron, en smaksak.
 
Lägg den sköljda och gärna slungade salladen i en stor skål
Lägg i bacon
Skiva kyckling och lägg i.
Hyvla parmesan till du skäms
Blanda runt och servera med dressingen.
 
 
 
 
Denna lunchen höll jag mig mätt på i 7 timmar, tog endast en kopp kaffe med mjölk på eftermiddagen.
 
En annan som börjat med LCHF är min mamma, och hennes hälsa har förbättrats dramatiskt! Hennes syn har blivit bättre, innan hade hon känslebortfall i händerna och hade svårt att hålla i saker och det har helt försvunnit.
Hon har även varit svårt sockerberoende, kunde aldrig ha något "gott" hemma, men nu har hon inga problem med det.
 
Provade att baka med sukrin häromdagen, gick sådär. Mandelkakor med smörkräm. Mandelkakorna blev goda, men smörkrämen oätbar. Dessa är mina favoritkakor så i november när vi firar mammas 65-årskalas så kommer jag att äta socker för första gången på 2½ månad. Jag kommer inte att bli tjock av att äta socker denna gång, det är vardagen det handlar om och den fungerar utmärkt! Jag kör LCHF-stil som Camilla Läckberg, äter kolhydrater när det är värt det, dvs mammas kakor på kalaset, ALL julmat på JULAFTON inklusive knäck. Jag har läst någonstans att det är inte vad du äter mellan jul och nyår som gör skillnaden utan vad du äter mellan nyår och jul. Sant.
 
Imorgon tänker jag skriva om kvällens middag för imorgon är vi bortbjudna på mat, återstår att se hur det går!
 
Kvällens fredagsmys? Torrt vitt vin med olika ostar och choklad!
Mums på er!

Egenkomponerad meny!

Kategori: Allmänt

Jag är så slut just nu att jag inte orkar tänka! Men middagen blev god iallafall.
 
Gräddiga kotletter med smörad brysselkål.
 
Hacka en gul lök och 10 champinjoner, stek i rikligt med smör ca 10 minuter, lägg undan.
Salta och peppa 4 st kotletter a 200 gr, bryn dessa i en stor klick smör.
Häll i lök och svamp-hacket och häll över 5 dl grädde och 2 msk viltfond.
Låt allt puttra 5 minuter tills köttet blir klart och smaka av såsen med lite salt och peppar.
 
Ånga/koka brysselkålen tills den är mjuk.
Lägg i en bytta med lock, tillsätt 50 gr smör och 1 msk flingsalt, skaka runt!
 
Jättegott!
 
 
Gonatt!

Invägning!

Kategori: Allmänt

Igår vägde vi oss, och det var ju roligt!
Mannen har gått ner 6,8 kg och 13 cm runt magen! Fantastiskt!
Jag har gått ner 3,9 kg och 7 cm runt magen. Bra!
Nu är det dags att lägga i nästa växel, en motionscykel är på väg som jag ska sitta och skava på i tid och otid.
När man levt med LCHF ett tag kommer man underfund med hur det fungerar. Jag behöver inte tänka på hur mycket jag äter, vilket är väldigt skönt, däremot kan jag ju inte äta hur mycket som helst, det fungerar inte. Saken är den att när man äter LCHF blir man inte sugen på mellanmål och man får inga blodsockerdippar som gör att man ligger på golvet och kvider efter mat. Hungern förändras. Vissa dagar har jag ätit några kuber fetaost och druckit kaffe till lunch och varit helt nöjd i över 6 timmar! Låter helt sjukt men det fungerar! Jag har aldrig klarat av att gå hungrig och det behöver jag inte göra längre. Jag har varit överviktig i omgångar i mitt liv, som mest vägde jag över 100 kilo (innan jag var gravid!) och som minst 73 kilo. Nu räknar jag i vuxen ålder, dvs över 20. Jag har gått ner med hjälp av viktklubb.se 3 gånger, men alltid gått upp igen. Jag gillar det goda i livet och det är därför jag känner att LCHF passar mig utmärkt! 
En annan sak jag brinner för är ren mat, dvs mat utan tillsatser. Vi har sen 2008 rensat ut och slutat köpa mat med smakförstärkare och försöker undvika e-nummer i maten. Med LCHF är det väldigt lätt att "äta rent"! Jag rekommenderar ALLA att läsa "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson. Om ni vill må bättre och leva längre helt enkelt!
 
Ett litet recept kanske?
Lax i ugn (räkna 200 gr/portion)
Lägg Laxen i en ugnsform
Salta och peppra
Krydda med chilipeppar
Ta en liten burk creme fraiche 34% och blanda den med lite salt, peppar, fetaost och hackad soltorkad tomat,
bre detta över laxen.
Toppa med valfri riven ost, tex mozzarella (köp ej pizzamix, varför? Vänd på förpackningen och läs!)
Tjoffa in i ugnen 200 grader.
Jag brukar köra in en termometer i laxen och kör den till 55 grader, då är den perfekt!
 
Tillbehör? Här kommer favvoreceptet!
Blomkålsmos
Ett stort blomkålshuvud, ånga/kok det till det är helt mjukt
Tillsätt 100 gram smör
100 gr riven parmesan
0,5 dl grädde
ev lite salt
Mosa med en ballongvisp och njut!
 
Nä, dags för lunch! Lite ost kanske?
Kom ihåg, VÄND på förpackningarna och läs!